SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

3 marchewki
2 ziemniaki
cebula
plasterek wędzonego boczku
3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
4 łyżki masła
1/3 szklanki śmietany
po łyżeczce posiekanej natki i szczypiorku
bagietka
ząbek czosnku
sól, pieprz

Marchewki i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę.
Warzywa, boczek, łyżkę masła włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią do mikrofalowania, dusić 10 minut (750W).
Wlać bulion, przyprawić i mikrofalować 5 min. Przestudzić, dodać śmietanę, zmiksować, wstawić do mikrofali na minutę (750W). Przelać do talerzy, posypać zieleniną.
Bagietkę przekroić wzdłuż, pokroić na kawałki dł. 10 cm. Czosnek obrać, wycisnąć, wymieszać z resztą masła, posmarować kawałki bagietki, mikrofalować 2 minuty (600W). Podawać do zupy.

Rada: zupę można urozmaicić, wrzucając do niej groszek ptysiowy lub podając ją z ryżem zwykłym i dzikim (ugotowane w stosunku 3:1).