Składniki na 4 porcje

  • kalafior
  • cebula
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • 450 ml mleka
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka gałązek koperku
  • słodka papryka, sól, pieprz

Kalafior oczyścić z liści, podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Kalafior i cebulę włożyć do żaroodpornego, głębokiego naczynia, zalać bulionem. Dokładnie przykryć folią, gotować 8–10 minut (optymalna moc: 650–700 W). W połowie gotowania zamieszać. Naczynie wyjąć, wlać mleko i dodać orzechy (kilka kawałków odłożyć), zmiksować. Zupę przykryć, mikrofalować jeszcze 2 minuty w mocy 650–700 W. Przyprawić solą i pieprzem posypać słodką papryką, udekorować koperkiem i orzechami.

Nasza rada
W ten sam sposób możesz przygotować zupę z brokułów lub pół na pół z brokułów i kalafiorów. Zupa będzie bardziej aksamitna, jeśli przed rozlaniem do talerzy wymieszasz ją z 2–3 łyżkami śmietany, najlepiej kremówki.