Dla 4 osób

  • 4 grube plastry schabu
  • 400 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • duże jabłko
  • 4 dymki
  • trójkącik ziołowego topionego sera
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • sól pieprz
  • natka
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • gałka muszkatołowa

Natkę posiekać. Jabłko pokroić w kostkę. Dymkę pokroić w plasterki. Razem z jabłkiem podsmażyć na łyżce masła. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać połowę natki. Mięso opłukać. Każdy plasterek poprzecznie naciąć, żeby powstała kieszeń. Do kieszeni włożyć po porcji jabłkowo-cebulowego farszu. Spiąć wykałaczkami. Oprószyć solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni. Włożyć kotlety i podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie mięso zalać połową szklanki gorącej wody. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Posypać resztą natki. Groszek opłukać. Zalać 100 ml wody. Gotować ok. 20 minut. W połowie gotowania dodać ser i łyżkę masła. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać do kotletów.