Dla 4 osób

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • czerstwa kajzerka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zielonego pieprzu (marynowanego)
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 świeże pomidory (lub w zalewie)
  • 1/2 szklanki bulionu (z kostki)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, natka, olej do smażenia

Bułkę namoczyć. Odcisnąć, wyrobić razem z mięsem i jajkami na jednolitą masę. Dodać pieprz i doprawić do smaku solą. Z masy mięsnej uformować klopsy i usmażyć je z obu stron na złoty kolor. Seler umyć, usunąć zdrewniałe części, pokroić w dość grube kawałki. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Ś¦wieże pomidory umyć, sparzyć. Obrać. Pokroić w ćwiartki, ewentualnie osączyć z zalewy (zalewę zostawić). Klopsy przełożyć do rondla. Zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Wrzucić seler. Oprószyć solą. Dusić pod przykryciem 25 minut. 10 minut przed końcem duszenia dodać pomidory (i ewentualnie zalewę). Klopsiki podawać z ryżem, obłożone warzywami i posypane posiekaną natką.