• 1/2 opakowania gotowych kotletów sojowych
  • 2 cebule
  • łyżka oliwy
  • kwaskowate, twarde jabłko (szara reneta)
  • torebka długoziarnistego ryżu
  • 1/2 łyżeczki jarzynki lub wegety
  • po szczypcie cząbru i majeranku
  • sól

Kotlety sojowe zalać w rondlu 1/2 l wody, dodać cząber, majeranek i jarzynkę, gotować 20 minut lub zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Zdjąć z ognia, odstawić razem z wywarem na 1 godzinę. Następnie odcedzić i odcisnąć.
Cebule obrać z łupin, pokroić w piórka. Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć nasiona.
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Posolić, podlać 2 łyżkami wody i dusić 2 minuty. Dodać jabłka i kotlety. Przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Kotlety podawać z cebulą, jabłkami i ryżem.