SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • 40 dag pomidorów bez skóry
  • cebula
  • marchewka
  • ząbek czosnku
  • łyżka natki
  • 2 łyżki parmezanu
  • olej
  • sól, bazylia

- Pomidory pokroić. Marchewkę obrać, zetrzeć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
- Cebulę, marchewkę i czosnek podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory, dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać natkę, przyprawić solą.
- Ziemniaki umyć, ugotować, obrać, zemleć. Dodać makę, jajko, szczyptę soli, zagnieść ciasto. Uformować kopytka. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
- Kopytka polać sosem, posypać bazylią i parmezanem.