SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 80 dag kiszonej kapusty
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 5 dag rodzynek
  • cebula
  • 2 jabłka
  • łyżka oleju
  • sok z cytryny
  • łyżka masła
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • majeranek, mielona papryka, kminek, sól, pieprz

- Morele i rodzynki sparzyć. Morele i śliwki pokroić w kostkę. Owoce zalać kieliszkiem wina, odstawić na 10 minut.
- Kapustę opłukać na sicie, osączyć, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić.
- Dołożyć kapustę, podlać odrobiną wody, dusić 20 min.
- Dodać suszone owoce wraz z winem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą papryki, majeranku i kminku. Dusić jeszcze 30 minut.
- Jabłka obrać, pokroić w kawałki, skropić sokiem z cytryny, przesmażyć na maśle. Wymieszać z kapustą. Podawać na gorąco do mięs.