SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 40 dag makaronu wstążki (gniazda)
  • 5 pieczarek
  • cebula
  • 10 oliwek
  • cukinia
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 4 pomidory
  • 20 dag mozzarelli
  • 6 liści bazylii
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Pieczarki obrać, pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na połowie oleju. Dołożyć pieczarki, przyprawić solą, smażyć 10 minut.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórki. Pomidory i mozzarellę pokroić w niedużą kostkę, a zielone oliwki w krążki.
Cukinię drobno pokroić i przesmażyć na reszcie oleju. Wymieszać z pestkami słonecznika.
Makaron włożyć do osolonego wrzątku i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, ułożyć na blasze posmarowanej masłem.
W każdym gniazdku zrobić wgłębienie, nałożyć po łyżce cukinii, pieczarek lub pomidorów. Na każdej porcji położyć kilka kostek mozzarelli, a na wybranych oliwki i listki bazylii.
Zapiekać 15 min w temp. 180 C - aż mozzarella zacznie się topić.