SKŁADNIKI NA 6 SZTUK CIASTO:

  • czubata szklanka mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • żółtko
  • 1/2 kostki masła

NADZIENIE:

  • szklanka śmietanki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 6 małych kwaśnych jabłek
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego
  • 10 dag masy marcepanowej

Ciasto: mąkę przesiać, szybko zagnieść z cukrem pudrem, żółtkiem i wiórkami masła. Przykryć, odłożyć na 30 minut do lodówki.

Nadzienie: śmietankę zmiksować z cukrem, jajkami, proszkiem budyniowym. Masę wymieszać z cynamonem i startą skórką z cytryny.
Jabłka umyć, odciąć plaster z ogonkiem, usunąć gniazda nasienne. Owoce zalać sokiem jabłkowym i gotować 5 minut od zawrzenia (odcięte plastry gotować tylko minutę). Jabłka wyjąć i przestudzić. Marcepan podzielić na 6 części, nałożyć do jabłek w miejsce gniazd nasiennych.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim foremki o średnicy 10 cm. Do każdej nałożyć masę, położyć po jabłku. Przykryć kawałkami z ogonkiem. Piec 25 minut w temp. 180 st. C.