● 35 dag gotowanej lub pieczonej wołowiny
● 10 dag słoniny
● 2 ząbki czosnku
● 4 dag czerstwej bułki
● cebula
● 4 dag masła
● szklanka rosołu lub bulionu
● 4 dag tartego parmezanu lub oscypka
● 2 łyżki tartej bułki
● masło do polania
● sól, pieprz

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przesmażyć na maśle. Mięso zemleć razem ze słoniną, cebulą i bułką. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą kieliszka wyciąć krążki o średnicy 4–5 cm. Na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i zlepić malutkie pierożki. Gotować w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną, odkryć, zamieszać i dogotować jeszcze 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, do połowy wysokości podlać bulionem, posypać tartym serem i tartą bułką, polać stopionym masłem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 220°C.