SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 1 i 1/4 kg papryki (może być kolorowa)
  • 60 dag pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 5 dag wędzonej słoniny lub boczku (w kawałku)
  • 10 dag parówek lub cienkiej kiełbasy
  • łyżeczka mielonej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Cebule obrać, pokroić w półkrążki. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.
Słoninę stopić, skwarki wyjąć. Wlać olej, rozgrzać, zeszklić cebulę. Dodać pomidory, oprószyć papryką i chwilę dusić.
Ogień zmniejszyć, dodać paprykę, przyprawić solą, przykryć i dusić około 20 minut.
Parówki pokroić w plasterki, dodać do leczo na kilka minut przed końcem duszenia.