Składniki na 8 porcji

  • 1 kg ziemniaków
  • łyżka masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 dag filetów z dorsza
  • 3/4 szklanki śmietany
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 5 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, zemleć lub przepuścić przez praskę. Mleko zagotować. Ziemniaki wymieszać z łyżką masła i gorącym mlekiem.

Rybę opłukać. Koncentrat wymieszać ze śmietaną, zagotować, włożyć rybę, gotować 2 min. Wyjąć, pokroić, oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, wymieszać z pomidorową śmietaną, przyprawić. Włożyć rybę w podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wylepić puree ziemniaczanym. Wlać masę rybną, na wierzchu ułożyć oliwki. Piec 30 min w temp. 200 st. C.