● 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty
● 1 i 1/2 szklanki śmietany
● 80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki
● 2 cebule
● 2 łyżki oleju
● 2 łyżki mąki
● słodka papryka, sól

Wieprzowinę umyć, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Kapustę posiekać, włożyć do rondla, dodać mięso, zalać wrzącą wodą tak, by przykryła składniki, gotować pod przykryciem na niedużym ogniu ok. 1 godziny.
Cebule obrać, posiekać. Olej rozgrzać w rondelku, podsmażyć cebule. Wsypać mąkę, wlać kilka łyżek wody, dokładnie wymieszać.
Sos cebulowy dodać do kapusty, wlać śmietanę, wymieszać, przyprawić papryką i solą, gotować ok. 15 minut (jeśli potrawa jest zbyt gęsta, wlać kilka łyżek wody i trochę soku z cytryny).