● 12 dużych jabłek, np. boskop, lobo
● 1/2 kg kaszanki
● 3 cebule
● 1–2 szklanki bulionu warzywnego
● łyżka masła
● 2 listki laurowe
● majeranek
● sól, pieprz

Jabłka umyć, osuszyć, odciąć wierzchy. Usunąć gniazda nasienne. Delikatnie wydrążyć. Miąższ posiekać. Cebule obrać, posiekać.
Masło stopić na patelni, podsmażyć na nim cebulę i miąższ jabłek. Po chwili dodać kaszankę (zdjąć z niej osłonkę), wymieszać, przyprawić szczodrze majerankiem oraz solą i pieprzem. 
Jabłka napełnić farszem z kaszanki, przykryć wierzchami. Do żaroodpornej formy wlać bulion, dodać listki laurowe, włożyć jabłka, piec 30 minut w temp. 180°C. 

RADA: Jabłka będą równie smaczne, jeśli kaszankę zastąpi się wątróbką drobiową.