● 2 dag suszonych grzybów
● pęczek włoszczyzny
● 50 dag żeberek wieprzowych
● 50 dag kiszonej kapusty
● cebula
● 4 łyżeczki Ziarenek Smaku Uniwersalnych WINIARY
● 8 ziarenek jałowca
● 5 dag kwaśnej śmietany
● szczypta cukru
● sól, grubo mielony pieprz

■ Grzyby na noc namoczyć w wodzie. Następnego dnia ugotować. Włoszczyznę obrać. Cebulę obrać, przekroić na pół i opiec nad gazem.
■ Żeberka włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, cebulę, jałowiec. Wsypać Ziarenka Smaku. Zalać 2 litrami gorącej wody. Gotować ok. 30 minut, aż mięso i jarzyny będą miękkie. Wywar przecedzić. Mięso obrać z kości, pokroić, odłożyć.
■ Kapustę opłukać, pokroić, włożyć do garnka, zalać wywarem. Grzyby pokroić i wraz z wywarem grzybowym dodać do zupy. Gotować około 30 minut.
■ Dodać mięso, pieprz, cukier. Jeśli trzeba, posolić. Kapuśniak można podawać z kleksem gęstej śmietany.