Dla 4 osób
- 4 kromki pszennego chleba
- 250 g mielonej wieprzowiny
- żółtko
- 100 g pieczarek
- czerwona cebula
- ogórek
- 2 strąki marynowanej papryki
- 3 łyżki oleju
- szczypta cząbru
- sól, pieprz
- koperek
Mięso wymieszać z żółtkiem i 2 łyżkami gazowanej wody mineralnej. Doprawić do smaku solą i cząbrem. Z masy uformować 8 płaskich kotletów. Usmażyć je na połowie oleju. Pieczarki umyć, przekroić. Usmażyć na reszcie oleju. Oprószyć solą i pieprzem.Cebulę obrać, pokroić w grube plastry. Kromki pieczywa przekroić na pół. Na każdej ułożyć po kotlecie, posypać pieczarkami i cebulą. Udekorować papryką, pociętym ozdobnie ogórkiem i koperkiem.