Dla 4 osób

  • 4 kromki pszennego chleba
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • żółtko
  • 100 g pieczarek
  • czerwona cebula
  • ogórek
  • 2 strąki marynowanej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cząbru
  • sól, pieprz
  • koperek

Mięso wymieszać z żółtkiem i 2 łyżkami gazowanej wody mineralnej. Doprawić do smaku solą i cząbrem. Z masy uformować 8 płaskich kotletów. Usmażyć je na połowie oleju. Pieczarki umyć, przekroić. Usmażyć na reszcie oleju. Oprószyć solą i pieprzem.Cebulę obrać, pokroić w grube plastry. Kromki pieczywa przekroić na pół. Na każdej ułożyć po kotlecie, posypać pieczarkami i cebulą. Udekorować papryką, pociętym ozdobnie ogórkiem i koperkiem.