Dla 4 osób

  • 4 bułki żytnie
  • 200 g twarożku
  • łyżeczka oliwy
  • 2 duże pomidory
  • pęczek rzodkiewek
  • strąk żółtej papryki
  • sól, pieprz
  • po kilka listków koperku i gałązek szczypiorku
  • kilka listków sałaty

Twarożek rozetrzeć z oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa i zieleninę umyć i osączyć. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki. Pomidora pokroić w plasterki (ewentualnie wcześniej sparzyć i obrać), rzodkiewki pokroić w krążki. Bułki nadkroić. Posmarować twarożkiem. Obłożyć warzywami i zieleniną.

Nasza rada

Bułki po rozkrojeniu można posmarować masłem i wstawić na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Będą dzięki temu ciepłe i chrupiące.