Składniki każdej pasty na 4 kanapki

Makrelowa z jajkami

Przygotowanie: 15 minut
Kanapka: 160 kcal
● wędzona makrela (ok. 25 dag)
● ogórek kiszony
● 2 jajka na twardo
● 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
● pęczek dymki ze szczypiorkiem
● sok z cytryny
● sól, pieprz

Makrelę oczyścić z ości, zmiksować z jogurtem, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jajka, ogórek, dymkę ze szczypiorkiem posiekać. Dodać makrelę, wymieszać, przyprawić.

Brokułowa z szynką

Przygotowanie: 20 minut
Kanapka: 260 kcal
● 20 dag mrożonych brokułów
● 20 dag gotowanej szynki
● 15 dag twarożku śmietankowego
● sól, pieprz

Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować (ok. 10 minut), odcedzić, ostudzić. Szynkę drobno pokroić, zmiksować z brokułami. Wymieszać z twarożkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Zobacz także:

Marchewkowa z orzechami

Przygotowanie: 10 minut
Kanapka: 110 kcal
● 25 dag twarożku śmietankowego
● duża marchewka
● 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
● sól, pieprz

Marchewkę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać twarożek i orzechy włoskie, wymieszać. Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu (ew. dodać drobno pokrojony pomidor).

Z kurczakiem i ogórkiem

Przygotowanie: 10 minut
Kanapka: 170 kcal

● 25 dag ugotowanej piersi kurczaka
● 20 dag twarożku śmietankowego
● 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
● zielony ogórek
● sól, pieprz

Piersi kurczaka drobno pokroić. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kurczaka wymieszać z ogórkiem, twarożkiem i jogurtem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.