Warszawskie restauracje Vapiano to miejsca, w których nie obowiązuje dress code, nie ma rezerwacji, a co najważniejsze, każdy może się tam czuć swobodnie. Przyjdź koniecznie na oryginalną włoską pizzę, robione na miejscu makarony, sałatki z sezonowych warzyw i rozpływające się w ustach tiramisu. Smakują dokładnie tak, jak we Włoszech!

Adresy: Marynarska Business Park, ul. Taśmowa 7 i Pasaż Lipińskiego, Al. Jerozolimskie 63.

PASTA SCAMPIE SPINACI

Składniki na jedną porcję: krewetki królewskie, pokrojona w kostkę cebula, pomidorki cherry, świeży szpinak, śmietana, starty parmezan, łyżeczka pesto, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć krewetki i chwilę podsmaż. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj śmietanę i parmezan i krótko gotuj. Dołóż łyżeczkę pesto i zdejmij z ognia. Dodaj szpinak oraz pomidorki i wszystko razem wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość podaj z ugotowanym al dente makaronem.

WYKWINTNA I LEKKA PRZEKĄSKA: BRUSCHETTA!

Przygotuj kilka pomidorów, czosnek i listki świeżej bazylii. Wszystko drobno pokrój, wymieszaj z niewielką ilością oliwy, dopraw solą i pieprzem. Dwie kromki ciabatty opiecz w tosterze, połóż na nie masę z pomidorów i udekoruj listkami rukoli.