Zupa to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w Polsce jako przystawka. Jemy ją oczywiście łyżką trzymaną w prawej ręce. Kiedy zupa jest gorąca spokojnie czekamy aż przestygnie, nie dmuchamy na zupę na łyżce! Łyżkę napełniamy za to tylko w połowie i wkładamy do ust jej końcem (nie bokiem) do dwóch trzecich długości miseczki. Jeśli w zupie jest długi makaron lub warzywa i zwisają nam one z łyżki możemy sobie pomóc widelcem nakładając je na łyżkę. Zupy z wkładką np. kiełbasą lub żeberkiem jemy w ten sposób, że najpierw zjadamy zupę, a następnie nożem i widelcem jemy mięso. Pieczywo podane do zupy odrywamy palcami na jednorazowe kęsy. Kiedy kończymy jedzenie zupy nie przechylamy talerza w żadną ze stron i pozostawiamy po prostu resztki na talerzu. Wyjątek stanowi zupa podawana w filiżankach, którą możemy swobodnie wypić (nie dotyczy to jednak bulionówek z dwoma uszkami).