Składniki na 6 porcji

  • 1/2 kg świeżego szpinaku
  • po strąku żółtej i czerwonej papryki
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • sok z 1 cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • 6 jajek 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, cukier

Szpinak dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Duże liście pokroić na mniejsze kawałki.
Papryki umyć, pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, pokroić w paski. Orzeszki zrumienić na patelni bez tłuszczu.
Musztardę i sok z cytryny utrzeć, dolewając stopniowo olej. Sos przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Szpinak, paprykę i orzeszki wymieszać, polać sosem.
1/2 l wody i ocet zagotować. Jajka wybijać na talerzyk, zsuwać do wrzątku. Gotować 4 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.
Sałatkę rozłożyć na 6 talerzyków, na wierzchu ułożyć jajka.