Składniki na 12 porcji

  • 60 dag piersi kurczaka
  • 15 dag mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu drobiowego z kostki
  • 2 łyżki żelatyny
  • kilka gałązek świeżej kolendry lub natki
  • sól

Piersi kurczaka umyć, pokroić w podłużne kawałki. Bulion zagotować z kolendrą lub natką, włożyć kawałki kurczaka, gotować 15 minut. Mięso wyjąć, wywar odcedzić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Fasolkę szparagową wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 10 minut. Odcedzić. Marchewki oczyścić, umyć, pokroić w słupki. Żelatynę dodać do wywaru, mieszając rozpuścić i odstawić w chłodne miejsce, aż lekko stężeje.
Kurczaka i warzywa układać warstwami w podłużnej formie zalewając je tężejącą galaretą. Wstawić na 4-5 godz. do lodówki. Podawać z sosem winegret.