PORCJA: 292 kcal 
PRZYGOTOWANIE: 75 minut  
NA OK. 15 PORCJI
 
● 4 jajka
● 4 białka
● 350 g cukru
● 300 ml jogurtu naturalnego
● 100 g masła orzechowego
● 400 g mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 2 kg jabłek
● sok z połowy cytryny
● 5 łyżek orzechów ziemnych
● opakowanie cukru waniliowego
● masło do formy

1. Z trzech jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z jednym całym jajkiem, 200 g cukru, jogurtem i masłem orzechowym. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać ją do masy orzechowo-jajecznej. Formę wysmarować masłem i wypełnić ciastem.

2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Skropić je sokiem z cytryny, następnie ułożyć na cieście. Orzechy arachidowe dość grubo posiekać. 2 łyżki orzechów rozsypać na cieście. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut.

3. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo resztę cukru i cukier waniliowy. Pianę rozłożyć na warstwie jabłek. Ciasto wstawić znów do piekarnika na 20–25 minut (temperaturę zmniejszyć do 160°C). Upieczone ciasto posypać pozostałymi orzechami. Gdy nieco przestygnie, pokroić na porcje.