Składniki na 4 porcje

  • szklanka kaszy gryczanej
  • łyżka masła
  • kostka rosołu drobiowo-grzybowego
  • 60 dag wieprzowiny od szynki lub łopatki
  • 1/2 kg pieczarek
  • cebula
  • bulion Grzybowy instant
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 kg mrożonki marchew z groszkiem
  • sól, pieprz

Zagotować 1/2 litra wody. We wrzątku rozpuścić kostkę rosołową, włożyć masło i kaszę. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Przykryć, wstawić na 20 min do piekarnika o temp. 100°C.
Bulion grzybowy rozpuścić w 1/2 litra wrzątku. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki. Mięso umyć, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na oleju. Dodać mięso, smażyć 10 minut. Dołożyć pieczarki, krótko poddusić. Oprószyć solą i pieprzem, podlać bulionem grzybowym. Dusić 30 minut.
Marchewkę z groszkiem włożyć do wrzątku z odrobiną soli i pieprzu. Ugotować do miękkości. Podawać do kaszy z gulaszem.