SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

● 1/2 kg wołowiny (łopatki, rostbefu)
● marchewka
● kawałek selera korzeniowego
● 3 cebule
● 2 ząbki czosnku
● 1 i 1/4 szklanki bulionu wołowego
● listek laurowy
● 2 ziarenka ziela angielskiego
● łyżeczka posiekanego tymianku
● łyżka oleju
● 2–3 łyżki mąki
● łyżeczka octu winnego
● sól, pieprz

Wołowinę pokroić w kostkę o boku 2,5 cm, obtoczyć w mące. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić na półplasterki. Czosnek obrać, posiekać.
Naczynie do zrumieniania posmarować olejem, rozgrzewać 4 minuty (optymalna moc: 600 W). Włożyć mięso, włączyć funkcję grill na 4 minuty, w połowie zamieszać. Dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze 1/2 minuty z włączoną funkcją grill.
Wyłączyć funkcję grill, wlać bulion, dodać tymianek, listek laurowy i ziele angielskie, oprószyć solą i pieprzem, szczelnie przykryć, gotować w kuchence mikrofalowej (optymalna moc 700 W), aż gulasz się zagotuje. Moc zmniejszyć do 350 W, zamieszać, gotować jeszcze 20 minut.
Marchewkę i seler oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce. Dodać do gulaszu, wymieszać, przykryć, gotować ok. 20 minut (optymalna moc 350 W). Podczas gotowania zamieszać 2-3 razy. Wyjąć listek laurowy, skropić octem winnym, odstawić na 5 minut. Podawać z makaronem lub ziemniakami.