Kartofle pieczone w ziołach

Porcja: 380 kcal
Przygotowanie: 55 minut
Dla 4 osób

●1kg ziemniaków ●olej ●przyprawy (kminek, rozmaryn, sól, pieprz)
Sos: ●2–3 matiasy ●300 g twarożku ●2–3 łyżki jogurtu naturalnego ●łyżeczka skórki z cytryny ●sól ●pieprz

Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na pół. Każdą połówkę ponakłuwać widelcem, lekko posmarować olejem i ułożyć na natłuszczonej blasze częścią przekrojoną do góry. Oprószyć przyprawami. Piec 40–50 minut w 180°C. W połowie pieczenia ziemniaki odwrócić.

Matiasy pokroić (jeśli będą bardzo słone, można je przez 15 minut moczyć w zimnej wodzie, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem). Twarożek wymieszać z jogurtem i skórką cytrynową. Doprawić solą i pieprzem. Kawałki ryby wymieszać z sosem. Podawać z ziemniakami.

Chrupiące placki z rokpolem

Porcja: 412 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób

Zobacz także:

●3/4 kg ziemniaków ●1–2 łyżki mąki pszennej ●białko ●4 łyżki oleju ●200 g sera pleśniowego typu rokpol ●gałązki tymianku ●sól ●pieprz

Ziemniaki obrać, umyć. Gotować 5 minut w osolonej wodzie. Osączyć, ostudzić, zetrzeć na grubej tarce. Dodać mąkę, wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do masy ziemniaczanej, delikatnie wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni. Układać na niej po porcji przygotowanej masy, formując nie za grube placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć. Placki ułożyć na półmisku. Posypać serem. Udekorować gałązkami tymianku.

Nasza rada Z rokpolem można serwować też placki po szwajcarsku (tzw. rösti). Przyrządzamy je z gotowanych ziemniaków. Ścieramy je tarce o grubych oczkach, łączymy ze startą surową cebulą i doprawiamy. Przygotowaną masę smażymy na maśle. Gdy powstanie chrupiąca skórka, placek odwracamy i smażymy z drugiej strony.

Rozmaitości zapiekane z serem

Porcja: 472 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 4 osób

●1 kg ziemniaków (podobnej wielkości) ●cebula ●250 g dyni ●4 łyżki oleju ●700 g mielonego mięsa ●łyżka koncentratu pomidorowego ●łyżeczka ziół prowansalskich ●1–2 ząbki czosnku ●250 g małych pomidorów ●150 g sera żółtego ●listki bazylii ●sól ●piepr

Ziemniaki wyszorować, gotować 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę lekko wydrążyć.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Dynię obrać (pestki usunąć), pokroić w małą kostkę. Olej rozgrzać. Podsmażyć na nim cebulę, a gdy będzie szklista, wrzucić dynię i dalej smażyć. Na końcu dodać mięso i wszystko razem lekko zrumienić.

Koncentrat pomidorowy rozmieszać z 1/4 szklanki wody. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Razem z koncentratem i ziołami dodać do mięsa oraz warzyw. Dusić, aż woda wyparuje. Doprawić solą.
Farsz ułożyć na ziemniakach. Piec 25 minut w temperaturze180°C.
Pomidory umyć, przekroić na pół. Ser zetrzeć na tarce. Na 10–15 minut przed końcem pieczenia pomidory położyć na blasze. Całość posypać serem i pieprzem. Przed podaniem oprószyć listkami bazylii.

Jakie odmiany

Do pieczenia najlepiej wybierać duże ziemniaki, o małej zawartości skrobi (np. odmiany aster, bila, orlik, salto). Doskonale nadają się one również do smażenia, np. chipsów czy frytek. Można z nich również przyrządzać sałatki. Na purée, kluski i placki lepsze są mączyste odmiany ziemniaków, zawierające duże ilości skrobi (np. bard, bryza). Po przekrojeniu są wyraźnie kleiste, ugotowane – łatwo się lepią. Zawsze niezawodne są uniwersalne odmiany (np. kalina, irga, irys, triada).