Składniki na 4 porcje

  • 45 dag małych cukinii 
  • cebula l 3/4
  • bulionu drobiowego
  • 120 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • listki bazylii do dekoracji
  • sól, pieprz 

Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Masło i cebulę włożyć do żaroodpornego, głębokiego naczynia, przykryć folią, gotować 1 minutę (optymalna moc: 650–700 W). Wyjąć, krótko zamieszać, gotować jeszcze 1 minutę w tej samej mocy. Naczynie wyjąć, włożyć cukinię, wymieszać, przykryć folią, gotować 6 minut, w połowie gotowania zamieszać. Cukinię zalać bulionem, przykryć folią, gotować 1 i 1/2 min. Wyjąć, zamieszać, gotować jeszcze 1 i 1/2 minuty. Zupę zmiksować. Wlać śmietanę, wymieszać, gotować jeszcze 1 minutę, przyprawić. Ozdobić listkami bazylii.

Nasze rady
Zupę najlepiej przyprawiać po zakończeniu mikrofalowania, szczególnie solić trzeba zawsze na koniec, gdyż sól sprzyja odwadnianiu potrawy. Jeśli prócz soli używasz innych przypraw, pamiętaj, żeby dodawać ich nieco więcej, niż przy tradycyjnym gotowaniu.