SKŁADNIKI NA 12 SZTUK

  • 60 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag deserowej czekolady
  • jajko
  • torebka cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru

- Czekoladę zetrzeć na tarce. Ciasto podzielić na dwa płaty, rozwałkować na grubość 2 mm. Jeden płat położyć na stolnicy oprószonej mąką. Na cieście rozsypać warstwę czekolady, przykryć drugim płatem.
- Z kawałka tektury wyciąć szablon w kształcie karnawałowej maski. Przyłożyć go do ciasta, wyciąć kształt maski, potem nożem zrobić otwory na oczy.
- Maski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać, pędzelkiem posmarować maski.
- Piec 15 minut w temperaturze 210°C. Upieczone ciasteczka posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.