Składniki na 8 sztuk

  • 1/2 kg truskawek 
  • łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 12 dag serka mascarpone lub twarożku 
  • torebka cukru waniliowego 
  • 24 okrągłe florentynki lub herbatniki typu digestive

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Truskawki umyć, osuszyć, 8 małych odłożyć do dekoracji, z reszty usunąć szypułki.
15 dag truskawek zmiksować z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i waniliowym, pozostałe pokroić na cienkie plasterki.
Żelatynę podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać do musu truskawkowego, wymieszać z serkiem, schłodzić 15 minut w lodówce.
Krem nałożyć do szprycy, wyciskać na florentynkach, układając na przemian po trzy ciasteczka i przedzielając je plasterkami truskawek. Lekko docisnąć.
Wierzch każdej wieżyczki udekorować truskawką.