● 1 kg mrożonych flaków wołowych (ugotowanych i pokrojonych w paski)
● puszka drobnej fasolki (20 dag)
● 20 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
● 10 dag wędzonego boczku
● cebula
● marchew
● łodyga selera naciowego
● 2 łyżki oliwy
● 2 łyżeczki Ziarenek Smaku Uniwersalnych WINIARY
● łyżka koncentratu pomidorowego
● 2 goździki
● 1/4 łyżeczki suszonej szałwii

■ Flaki rozmrozić, opłukać i osączyć. Cebulę obrać. Boczek i cebulę drobno pokroić, zrumienić na patelni. Do dużego garnka włożyć flaki, boczek, cebulę, dodać koncentrat pomidorowy i goździki. Wsypać Ziarenka Smaku. Wlać szklankę wody, dusić około 30 minut. W miarę potrzeby uzupełniać wodę.
■ Marchew i seler obrać, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Czosnek obrać, posiekać i dodać do podsmażonych warzyw razem z kiełbasą pokrojoną na małe kawałki.
■ Wszystko smażyć 10 minut i włożyć do flaków. Dodać fasolę z zalewą, wsypać szałwię. Flaki gotować jeszcze ok. 20 minut. Jeśli odparuje za dużo płynu, dolać gorącej wody. Dosolić. Podawać z białym pieczywem.