● 1 kg ziemniaków
● 2 cebule
● oliwa
● 10 jajek
● 1/2 szklanki mleka
● 1/2 szklanki śmietany
● pęczek natki
● sól, pieprz

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki. Cebule obrać, posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, smażyć ziemniaki ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać cebulę, wymieszać, smażyć jeszcze 5 minut.
Natkę opłukać, posiekać. Jajka roztrzepać, dodać mleko, śmietanę i natkę, wymieszać, przyprawić.
Masę wylać na ziemniaki. Podgrzewać na małym ogniu, aż spód się zetnie. Patelnię przykryć talerzem lub pokrywką, odwrócić. Tortillę zsunąć z powrotem na patelnię usmażoną stroną do góry. Przykryć, smażyć ok. 5 minut. Ostudzić, pokroić na kawałki, w każdy wbić wykałaczkę.