Składniki na 4 porcje

  • 2 średnie pory
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki śmietany 
  • 4 plastry cielęciny bez kości (po ok. 10 dag) 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki zielonego marynowanego pieprzu 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • sól, pieprz

Pory oczyścić, dokładnie opłukać, pokroić na kawałki długości ok. 3 cm i gotować 8 minut na parze. Śmietanę wymieszać z mąką.
Plastry mięsa lekko oprószyć z obu stron solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanej oliwie po 7 minut z każdej strony.
Mięso zdjąć, owinąć w folię aluminiową, by nie wystygło. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć ziarna zielonego pieprzu. Dodać śmietanę, zmniejszyć ogień, mieszając podgrzewać 2 minuty.
Do sosu włożyć krążki pora, chwilę razem smażyć. Mięso zalać sosem, posypać szczypiorkiem. Podawać z młodymi ziemniakami.

Zamiast pieprzu
Potrawa będzie mniej ostra, jeśli zamiast marynowanego zielonego pieprzu do sosu dodamy kapary.