Składniki:

  • 2 kg sparzonych i obranych ze skórki pomidorów
  • cebula
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • marchewka
  • duże jabłko
  • sól, pieprz
  • 50 ml octu
  • 20 ml oliwy z oliwek

Na oliwie delikatnie dusimy pokrojona w kostkę cebulę. Pomidory kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Pozostałe warzywa i owoce ucieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli i pomidorów, gotujemy na wolnym ogniu. Całość solimy (płaska łyżeczka soli), dodajemy pieprz do smaku. Kiedy warzywa będą już miękkie (czyli po więcej niż godzinie) możemy przetrzeć je przez sito lub zmiksować blenderem. Dodajemy ocet i gotujemy jeszcze 25 minut. Ketchup wlewamy do czystych słoików, ustawiamy dnem do góry. A po wystudzeniu zjadamy ze smakiem!