Dlaczego warto zrobić domową domową nutellę?

Filiżanka gorącej kawy i chrupiące tosty posmarowane grubą warstwą nutellą brzmią jak opis idealnego poranka. Niestety bardzo często dalszej część tak rozpoczętego dnia nikt z nas nie chciałby doświadczyć - wzdęcia, ból brzucha, zgaga i uczucie ciężkości to tylko niektóre z efektów, jakie mogą wywołać zawarte w pozornie lekkim śniadaniu szkodliwe składniki. 

Nutella, którą możemy znaleźć na sklepowych półkach, to nie tylko miks orzechów laskowych i kakao. Tym dwóm składnikom towarzyszom ogromna ilość cukru i wysoka zawartość tłuszczu. Duży słoik tego pysznego kremu zawiera około 67 łyżeczek cukru i 37 łyżeczek tłuszczu! Czy to wystarczający powód, by spróbować przygotować domową, zdrową nutellę?

Jeśli nadal macie wątpliwości, czy warto poświęcać czas na samodzielne przygotowanie orzechowego kremu, kolejny argument z pewnością je rozwieje. Składnikiem uwielbianego przez nas przysmaku jest olej palmowy, który, spożywany w dużej ilości, może wzmagać odkładanie się cholesterolu, powodować cukrzycę, otyłość, a nawet miażdżycę. 

O szkodliwości nutelli kilka lat temu głośno było w mediach. Europejski Nadzór ds. Żywności wnosił o usunięcie kremu ze sklepów ze względu na jego...potencjał rakotwórczy! Zgodnie z badaniami poddawany obróbce termicznej olej palmowy miał zawierać glicydylowe estry kwasów tłuszczowych, które są niezwykle szkodliwe dla organizmu, a nawet przyczyniają się do powstawania nowotworów.

Domowa nutella – składniki

Bardzo często decydujemy się na zakup niezdrowych produktów, obawiając się, że w domowych warunkach nie uda nam się uzyskać podobnego efektu. Nie jest to w zasadzie błędne założenie… samodzielnie przygotowane wyroby są dużo smaczniejsze! Dowodów na to nie trzeba szukać daleko - doskonałymi przykładami są domowa kostka rosołowa, która wzbogaca smak wywaru znacznie lepiej niż sklepowy odpowiednik oraz samodzielnie przygotowane masło orzechowe, które bije na głowę gotowe produkty sklepowe! 

Nutella domowej roboty jest pyszna, zdrowa i zawiera wiele wartości odżywczych, które w przemysłowej produkcji znikają pod wpływem sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaków. Orzechy laskowe są bogatym źródlem potasu, błonnika, witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu nie tylko nie podwyższają poziomu cholesterolu, ale wręcz pomagają go ustabilizować. Wspomagają również układ nerwowy i eliminują problemy z pamięcią. Co więcej, wykonanie domowego musu jest banalnie proste i niezwykle szybkie! Zanim poznasz przepis na nutellę, przygotuj kilka niezbędnych składników:

  • 250 g orzechów laskowych
  • 300 g czekolady (polecamy wymieszać mleczną i deserową)
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 30 – 40 g oleju kokosowego
  • szczypta soli

Do pracy przyda ci się również blender lub malakser o dużej mocy, który poradzi sobie z miksowaniem twardych orzechów. 

Zobacz także:

Domowa nutella – przepis 

Orzechowy krem, który znamy z dyskontów spożywczych doskonale pasuje do tostów, naleśników i słodkich racuchów. Smarujemy nim gofry i z apetytem zajadamy lekkie ciasto na niedzielę przekładane nutellą, często nie zastanawiając się, czy ulubiony przysmak służy naszemu zdrowiu. Na szczęście dzięki domowemu zamiennikowi nie musimy rezygnować z cudownego smaku na rzecz dbania o dobrą kondycję i sylwetkę. Uwierz nam, kiedy dowiesz się, jak zrobić domową nutellę, już nigdy nie zatęsknisz za sklepowym produktem! 

Zgromadziłaś już wszystkie potrzebne składniki? Zabierajmy się więc do pracy! Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, a kiedy delikatnie się zarumienią, zdejmij z ognia i obierz z brązowych skórek. Nie pomijaj tego kroku, bo to właśnie dzięki niemu pozbędziemy się gorzkawego posmaku orzechów. Najszybszym sposobem na oczyszczenie orzechów jest wysypanie ich pomiędzy dwa kawałki ręcznika papierowego i delikatne pocieranie.

W międzyczasie roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Zagotuj w niewielkim garnuszku wodę, a gdy zacznie wrzeć, postaw na niej miskę, wrzuć do niej połamaną na kawałki czekoladę i delikatnie mieszaj do uzyskania polewy.

Uprażone i obrane orzechy wrzuć do kielicha blendera lub malaksera i zmiksuj na gładką pastę. Idealnie przygotowany mus będzie nieco płynny i pozbawiony grudek oraz małych chrupiących kawałków. Dodaj do orzechów roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszaj gumową szpatułką, ściągając pastę również z boków kielicha.

Gotowy krem przełóż do mniejszych słoiczków i pozostaw do ostygnięcia (jeśli nie należysz do cierpliwych możesz włożyć je do lodówki). Po około godzinie domowa nutella będzie gotowa do jedzenia.

Domowa nutella – jak ją wykorzystać i przechowywać?

Domowa nutella ma nieco inną konsystencję niż sklepowy odpowiednik. Mocno twardnieje w lodówce, więc koniecznie trzeba pamiętać, by przed smarowaniem kanapek doprowadzić ją do temperatury pokojowej. Niektórych może to troszkę zmartwić, jednak uwierzcie, nie ma nic lepszego niż zimny, gęsty orzechowy krem, który podczas jedzenia roztapia się na ciepłym toście. Ten smak przekona nawet największe marudy! 

Przygotowany samodzielnie mus nie zawiera konserwantów, a to oznacza, że ma dosyć krótką datę przydatności. Możemy przechowywać go w lodówce maksymalnie 2 tygodnie. Nie warto więc robić kremu na zapas, znacznie lepiej na bieżąco uzupełniać puste słoiczki. 

Jeśli jednak słoiczek nutelli zagubił się na półkach lodówki, nie martw się, że nie zdążysz go wykorzystać. Orzechowym musem możesz wzbogacić każdy deser, a nawet urozmaicić słodkie śniadanie. Śmiało dodawaj go do owsianki, musli lub wymieszaj z jogurtem naturalnym. Możesz też przygotować z niego ciekawą polewę do ciasta lub nadziać nim pyszne muffinki.