Najlepszą reklamę temu sposobowi odżywiania robi Jennifer Lopez – wystarczy na nią spojrzeć. W czasie ciąży przytyła 35 kg, ale zrzuciła już prawie 25. Pewnie powiecie, że jest jej łatwo, bo ma swego kucharza i trenera. Spokojnie, tę dietę każda z nas może stosować w domu. Jest prosta. Składa się z 4 etapów. Najważniejsza w tej diecie jest kolejność etapów, której nie wolno zmieniać. Dr Dukan nie tłumaczy, co jest zakazane, ale wręcz przeciwnie, mówi, co wolno, a nawet trzeba jeść. Nie stawia też warunków dotyczących ilości jedzenia. Jedynym wymogiem jest picie koktajlu proteinowego – codziennie rano na każdym etapie stosowania diety.  

Etap I (faza ataku)

Jemy dużo, w dodatku wyłącznie produkty wysokobiałkowe. Dlaczego? By przyspieszyć metabolizm. Okres ten ma trwać do 10 dni, a powinnyśmy wtedy zrzucić od 3 do 5 kilogramów! Dozwolone: chude mięso (wołowina, cielęcina) pieczone na grillu lub w piekarniku bez tłuszczu; kurczak, indyk i królik (samo mięso, bez skóry); ryby (o białej lub niebieskiej skórze) surowe, pieczone, wędzone lub gotowane; podroby (wątroba, ozór cielęcy lub wołowy); jajka; owoce morza; chuda szynka, chude wędliny kurze, indycze lub wieprzowe; chudy nabiał (ser biały, jogurty, kefiry, mleko, maślanka); 1,5 litra wody nisko lub średniozmineralizowanej. Do tego kawa, herbata, herbatki ziołowe, zioła, przyprawy pobudzające trawienie (chili), korniszony, cytryny, sól i musztarda.

Etap II (faza naprzemienna)

Okres ten trwa aż do skutku, nawet kilka miesięcy, czyli do chwili gdy zyskasz wagę swoich marzeń. Na przemian jesz przez pięć dni produkty białkowe i pięć dni z dodatkiem warzyw. Możesz je dołożyć do mięsa surowe lub gotowane. Jakie? Wybór jest naprawdę spory: pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, kapusta, seler, sałata, cykoria, bakłażany, papryka, botwina, zielona fasolka, marchew i buraki, także grzyby. Dr Dukan twierdzi, że jego pacjenci tracą do 20 kg w ciągu 6–8 miesięcy.

Etap III (faza utrwalenia)

Najważniejsza część kuracji, pomagająca utrzymać wagę osiągniętą wcześniej. Istotny jest czas trwania tego etapu. Jego długość wyliczasz tak: 10 dni na każdy utracony kilogram (czyli np. straciłaś dotąd 15 kg – etap III trwa 5 miesięcy). Jesz dokładnie tak, jak w fazie naprzemiennej, ale możesz dodać owoce (poza zawierającymi dużo cukru, jak banany, winogrona i czereśnie), pełnoziarnisty chleb (dwie kromki), ser (3 plastry dziennie), produkty skrobiowe (ryz, makaron, ziemniaki 2 razy w tygodniu), chudą jagnięcinę lub wieprzowinę. Dwa razy w tygodniu zjedz pełny obiad: z przystawka, daniem głównym i wypij kieliszek czerwonego wina. Jest tylko jedno ograniczenie: jeden dzień w tygodniu jesz wyłącznie produkty wysokobiałkowe jak w fazie ataku.

Etap IV (faza stabilizacji)

Aby zachować uzyskaną wagę, należy trzymać się prostej zasady: jeden dzień w tygodniu jedz produkty wysokobiałkowe jak w fazie ataku. Pamiętaj, by wtedy pić minimum 2 litry wody niegazowanej dziennie i rano koktajl proteinowy. W pozostałe dni śniadanie powinno zawierać sporo nabiału: jajek, chudego twarogu i obowiązkowo miseczkę maślanki z 3–4 łyżkami otrąb. Kawę i czarną herbatę pij bez cukru. Znakomitym pomysłem na danie obiadowe będzie porcja grillowanej ryby, kurczaka, królika lub indyka. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na ciasteczko owsiane.

Proteinowy koktajl

Składniki:
●5 łyżek płatków owsianych ●3/4 szklanki mleka ●średni kubeczek jogurtu naturalnego ●5 truskawek, malin lub innych owoców jagodowych (świeżych lub mrożonych) ●1/2 kostki twarogu półtłustego ●3 płaskie łyżki mleka w proszku (odtłuszczonego)
Składniki dokładnie zmiksuj. Koktajl podziel na 2 części, jedną wypij do śniadania, drugą 2 godziny później. .  

Zobacz także: