Czosnek to roślina z rodziny amarylkowatych. Rośnie on w dzikim stanie na całej półkuli północnej i ma aż 700 gatunków! Czosnek zwyczajny prawdopodobnie pochodzi z Azji, a jego malowidła znajdują się zarówno w egipskich piramidach jak i ruinach Pompei oraz w pałacu Knossos na Krecie.

Jadalną i bardzo zdrową częścią czosnku jest jego cebula. Dzieli się ona na ząbki i jest pokryta suchymi łuskami. W ząbkach czosnku znajdziemy witaminy z grupy B oraz witaminę A. Oprócz tego warzywo to zawiera związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, potas, wapń i magnez oraz rzadkie mikroelementy – kobalt, chrom i nikiel. Za charakterystyczny czosnkowy zapach odpowiedzialne są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę – związki te są bardzo cenne dla naszego zdrowia!

Czosnek zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i jest w tym bardzo skuteczny. W okresie jesienno-zimowym powinniśmy spożywać codziennie przynajmniej jeden surowy ząbek czosnku. Stary przepis naszych babć czyli czosnek z ciepłym mlekiem to świetne lekarstwo ułatwiające odkrztuszanie, obniżające gorączkę i rozgrzewające.

Czosnek ma działanie podobne do aspiryny – działa przeciwzakrzepowo, a dodatkowo rozkurcza naczynia krwionośne przez co zapobiega udarowi mózgu i zawałowi serca. Regularne spożycie czosnku poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega miażdżycy, a także obniża ciśnienie krwi nawet o 10%!

Warto dodawać czosnek do potraw, szczególnie tych tłustych i ciężkostrawnych. Ma on działanie przyspieszające wydzielanie żółci i usprawniające prace jelit. Warzywo to jest tez skuteczną bronią z pasożytami układu pokarmowego. Olejki eteryczne działają też zabójczo na bakterie odporne na antybiotyki takie jak gronkowiec czy paciorkowiec. Dodatkowo zabijają też bakterie mające wpływ na rozwój nowotworów. Regularne spożycie czosnku zmniejsza ryzyko raka żołądka czy jelita grubego. W przeciwieństwie do leków nie niszczy on naturalnej flory bakteryjnej.