● 80 dag czereśni
● 25 dag mąki
● kostka masła (20 dag)
● szklanka cukru
● 4 jajka
● sok i skórka starta z cytryny
● paczka cukru wanilinowego
● 6 dag płatków migdałowych
● 2 łyżki śmietany
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 4 łyżki konfitury brzoskwiniowej
● szczypta soli
● masło do formy

Masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym, śmietaną i skórką z cytryny. Mieszając wbijać po jednym jajka, wsypać przesianą makę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli, dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.
Czereśnie umyć, osuszyć, wyjąć pestki. Okrągłą formę natłuścić masłem, posypać płatkami migdałowymi i resztą cukru.
Włożyć 2/3 ciasta, posypać owocami (10 dag czereśni odłożyć). Przykryć resztą ciasta, wyrównać. Piec 45 min w temp. 180°C.
Konfiturę brzoskwiniową podgrzać. Ciasto czereśniowe wyjąć, posypać odłożonymi czereśniami, posmarować ciepłą konfiturą brzoskwiniową, ostudzić.