● 1 kg bakłażanów
● 3 kulki mozzarelli (38 dag)
● 2 łyżki posiekanej bazylii
● duża puszka pomidorów (80 dag)
● 3 łyżki mąki
● 8 łyżek oliwy
● 5 dag startego parmezanu
● sól, pieprz

Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odstawić na 15 min. Mozzarellę pokroić w plasterki. Pomidory pokroić na małe kawałki, wymieszać z bazylią, przyprawić solą i pieprzem. Bakłażany osączyć, oprószyć pieprzem i mąką. Usmażyć na 3 łyżkach gorącej oliwy. Wyjąć, osuszyć.
Formę żaroodporną posmarować łyżką oliwy, ułożyć kolejno warstwy bakłażanów, pomidorów i mozzarelli, aż do wyczerpania składników. Posypać parmezanem i skropić resztą oliwy. Zapiekać 30 min w temp. 180°C, aż będzie apetycznie przyrumieniona.