SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 60 dag mięsa baraniego z udźca lub chudego wieprzowego
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • listek laurowy
  • olej do posmarowania tacek
  • sól, pieprz, oregano

Oliwę połączyć z winem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Dodać łyżeczkę oregano i rozkruszony listek laurowy.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę jednakowej wielkości, włożyć do miski i polać marynatą. Przykryć i wstawić na 12 godzin do lodówki. Kilkakrotnie przemieszać.
Pokrojone mięso osączyć z marynaty, ponabijać na szpadki do szaszłyków. Ułożyć na natłuszczonych aluminiowych tackach i grillować około 20 min, często obracając.
Szaszłyki podawać z sałatką z papryki, pomidorów, czerwonej cebuli i sera feta.