SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 75 dag makaronu (najlepiej kolanka lub rurki)
  • 40 dag wędzonego kurczaka
  • 10 dag parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki świeżego posiekanego lub łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić.
Kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Parmezan zetrzeć na tarce na cienkie płatki.
Musztardę, ocet winny i oliwę wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron i kurczaka włożyć do miski, polać sosem, delikatnie wymieszać.
Sałatkę posypać parmezanem i oregano, lekko wymieszać. Przed podaniem schłodzić.