SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 80 dkg łopatki cielęcej bez kości
  • 2 cebule
  • 12 dkg małych cebulek
  • 25 dkg pieczarek
  • 2/3 szklanki śmietany
  • marchewka 2 kostki bulionowe drobiowe
  • po kilka gałązek natki, rozmarynu
  • 16 dkg ryżu
  • 4 dkg masła
  • 2 dkg mąki
  • 2-3 goździki
  • olej
  • sól, biały pieprz

Cielęcinę pokroić w długie paski. Marchewkę obrać, umyć. Jedną cebulę nabić goździkami, włożyć do garnka, dodać mięso, marchewkę, jedną kostkę bulionową, natkę i rozmaryn, zalać 1/2 l wody, dusić pod przykryciem 30 minut.
Masło stopić, wsypać mąkę, zrumienić. Warzywa wyjąć, do mięsa dodać zasmażkę i śmietanę, wymieszać, przyprawić.
Pieczarki obrać, brzegi kapeluszy ponacinać, grzyby zblanszować. Małe cebulki obrać, zblanszować.
Pozostałą cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Wsypać ryż, chwilę prażyć. Zalać wodą, wrzucić pozostałą kostkę bulionową, przyprawić solą, gotować 15 minut.
Potrawkę podawać z pieczarkami, cebulkami i ryżem.