Na 8 porcji

Ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

  • 750 g truskawek
  • 350 g potrójnie zmielonego twarogu
  • sok i skórka z cytryny
  • 6 łyżek żelatyny
  • szklanka kremówki
  • 150 g cukru
  • truskawkowa polewa

Jajka utrzeć z cukrem i masłem. Połączyć z obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec 25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Wystudzić. Truskawki umyć, osuszyć. Usunąć szypułki. Pokroić w plastry 150 g owoców. Resztę zmiksować z cukrem i twarogiem. Dodać skórkę i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. W 2 łyżkach śmietany rozpuścić żelatynę. Resztę śmietany ubić. Razem z żelatyną i połową plasterków owoców dodać do truskawkowej masy. Masą pokryć ciasto, następnie wstawić na dwie godziny do lodówki. Udekorować pozostałymi truskawkami i polew±ą