Szwedzkie

SKŁADNIKI:
● 2 i 1/2 łyżki margaryny lub masła
● 1/2 kg mąki pszennej lub mieszanej pół na pół z żytnią
● 2 opakowania drożdży instant
● łyżeczka soli
● szklanka mleka + 1/3 szklanki mleka do smarowania
● jajko
● masło i mąka do blachy
● ew. mak, słonecznik, sezam itp. do posypania

Tłuszcz rozpuścić, ostudzić. Mąkę wymieszać z drożdżami i solą, wlać letnie mleko, tłuszcz, wbić jajko, wyrobić mikserem. Z ciasta uformować okrągłe bułki. Ułożyć na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blasze. Blachę wstawić na noc do lodówki na najmniej zimną półkę. Rano posmarować je mlekiem, ew. posypać ziarnami i wstawić na 5–10 minut do piekarnika o temperaturze 250°C.

Angielskie

SKŁADNIKI:
● 22,5 dag mąki
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 1/4 łyżeczki soli
● 4 łyżki masła
● 4 łyżki cukru
● 75 ml mleka
● jajko

Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i cukier. Dobrze zagnieść rękami. Mleko roztrzepać z jajkiem. Odlać łyżkę mieszanki, pozostałą wlewać do ciasta i mieszać łyżką, aż powstanie dość rzadkie ciasto. Na posypanej mąką stolicy uformować z ciasta placek o grubości około 2 cm. Filiżanką do espresso wycinać bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę posmarować na wierzchu pozostawioną mieszanką mleka i jajka. Piec 12–15 minut, aż się zezłocą. Do wersji na słodko można dodać do ciasta ok. 5 dag bakalii. Do wytrawnej zamiast cukru ok. 7 dag startego żółtego sera, trochę pieprzu i papryki oraz troszkę większą ilość mleka.

Maślane

Zobacz także:

SKŁADNIKI:
● 22 dag mąki pszennej
● 2 łyżeczki sody
● szczypta soli
● 2 i 1/2 łyżki masła
● 200 ml maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru
● ew. rodzynki
● jajko

Mąkę przesiać z sodą i solą do miski, zestrugać schłodzone masło, szybko wymieszać, aż utworzą się „zacierki”. Na środku zrobić wgłębienie, wlać maślankę (jogurt lub kefir), wrzucić rodzynki, szybko zarobić jednolite ciasto. Rozwałkować grubo (na 2–3 cm), małą filiżanką wykrawać krążki. Ułożyć na oprószonej mąką blasze, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 15–20 minut w temperaturze 220°C.

Szybkie kajzerki

SKŁADNIKI:
● 50–60 dag mąki pszennej (typ 500)
● 3 dag świeżych drożdży
● łyżeczka cukru
● szczypta soli
● 200 –300 ml letniej wody
● łyżka oleju słonecznikowego

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać cukier, sól i mieszając, po trochu wlewać ok. 200–300 ml letniej wody, aby ciasto było elastyczne i miękkie. Dłońmi natłuszczonymi olejem wyrobić elastyczne ciasto. Formować kulki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 10 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer). Każdą bułeczkę naciąć na krzyż, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec 15–20 minut.

Słonecznikowe

SKŁADNIKI:
● 10 dag masła
● 30 dag mąki
● sól
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 200 ml kwaśnej śmietany
● 10 dag ziaren słonecznika
● 10 dag żółtego sera

Masło posiekać, rozdrobnić palcami razem z mąką, szczyptą soli i proszkiem. Dodać śmietanę (łyżkę odłożyć, część ziaren i starty ser, wymieszać. Uformować kulki, posmarować wierzch śmietaną i posypać słonecznikiem. Ułożyć na blasze na pergaminie. Piec około 30 minut w temp. 180°C.

Indyjskie

SKŁADNIKI:
● 1/2 szklanki mleka
● szklanka mąki
● łyżeczka proszku do pieczenia
● szklanka otrąb pszennych
● 1/2 łyżeczki soli
● 1/2 łyżeczki kuminu
● 1/2 łyżeczki kolendry

Mleko chłodzić 10 minut w zamrażalniku, ubić mikserem, aż dobrze się spieni. Do miski wrzucić: mąkę, proszek do pieczenia, otręby, sól i przyprawy. Zalać mlekiem, wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Formować kulki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 20 minut w temperaturze 190°C.

Serowe

SKŁADNIKI:
● 1/2 kg mąki pełnoziarnistej
● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 2 łyżeczki soli
● łyżeczka cukru
● 3 jajka
● 40 dag tłustego twarożku
● tłuszcz do blachy

Mąkę, proszek, sól i cukier wymieszać. Dodać jajka i twarożek. Wyrobić gładkie ciasto. Dłońmi formować małe bułeczki i kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę (można ją również wyłożyć folią aluminiową). Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.