Farsz:

● 30 dag mielonej wołowiny
● 10-20 dag mielonej wieprzowiny
● cebula
● łyżka masła
● 2-3 łyżki bulionu
● sól, pieprz

Ciasto:

● 20 dużych ziemniaków
● jajko
● sól
● 5 dag słoniny
● cebula
● 3 łyżki śmietany

Farsz: cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Wymieszać z mięsem mielonym i bulionem. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto: 15 obranych, umytych i startych ziemniaków odcisnąć przez gazę. Pozostałe ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i przepuścić przez prasę.

Wymieszać obie masy ziemniaczane z jajkiem i szczyptą soli. Wyrobić niezbyt grube placki po 8 dag. Na placki nakładać nadzienie. Zgiąć krawędzie, formując z nich owalne wydłużone pyzy.

Cepeliny wkładać do osolonego wrzątku, powoli, aby nie przerwać wrzenia, i gotować ok. 30 minut. Wyłowić za pomocą sita, układać na podgrzanym półmisku. Polewać sosem z zesmażonej słoniny i cebuli wymieszanej ze śmietaną.