Składniki na 4 porcje

2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego
pęczek szczypiorku
25 dag szparagów

KLUSECZKI:4 dag masła
4 łyżki mąki
8 dag startego parmezanu
żółtko
łyżeczka koncentratu pomidorowego
bulion pomidorowy instant

OMLET:2 jajka
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa

Kluseczki: masło utrzeć z parmezanem, żółtkiem, koncentra- tem. Przyprawić pieprzem, gałką, zagnieść z mąką. Schłodzić.
Omlet: jajka roztrzepać z mlekiem i szczyptą soli, wlać do płaskiej brytfanny. Przykryć, wstawić do naczynia z wrzątkiem. Podgrzewać 30 min na małym ogniu.
W litrze wrzątku rozpuścić bulion pomidorowy. Z masy serowej uformować kuleczki, wrzucić do bulionu, gotować 5 minut, odcedzić
. Szparagi umyć, oczyścić, pokroić, gotować 2–3 min w osolonej wodzie. Kostki rosołowe rozpuścić w 1 litrze wrzątku.
Z omletu wykroić krążki, wraz z kluseczkami i szparagami rozłożyć na talerze. Zalać rosołem, posypać szczypiorkiem.