● 4 jajka
● 10 dag cukru pudru
● 2 opakowania cukru waniliowego
● szczypta soli
● 12,5 dag mąki
● 80 dag jabłek
● opakowanie budyniu waniliowego w proszku
● 400 ml soku jablkowego
● łyżka cukru
● 1/3 szklanki śmietany kremówki
● 2 łyżki płatków migdałowych

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić z solą na sztywno. Białka dodać do masy żółtkowo-cukrowej, wsypać mąkę i ostrożnie wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 15-20 min w temp. 180°C. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Budyń wymieszać z 4 łyżkami soku jabłkowego. Resztę soku wlać do garnka i zagotować. Dodać budyń, podgrzewać mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać kawałki jabłek, wymieszać, ostudzić.
Biszkopt posmarować masą jabłkowo-budyniową. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Ciasto ozdobić śmietaną i płatkami migdałowymi.

Jeśli chcesz sobie trochę ułatwić przygotowanie torciku - użyj gotowego spodu biszkoptowego dobrej jakości. Ciasto wciąż będzie pyszne.