Składniki na 12 sztuk: 

  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dag masła
  • jajko
  • 150 ml mleka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • duży, dojrzały banan
  • łyżka płatków owsianych
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli

Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Masło włożyć do żaroodpornej miski, stopić mikrofalując przez minutę (optymalna moc 750 W). Ostudzić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem, mlekiem i skórką pomarańczową.  Masę maślaną wlać do mąki, dokładnie wymieszać. Banana obrać, posiekać, dodać do ciasta, wymieszać. 12 żaroodpornych foremek wyłożyć pergaminem, napełnić do połowy ciastem. Płatki owsiane i orzechy wymieszać, posypać wierzch babeczek. Każdą babeczkę piec 2,5-3 minuty w mocy 750 W.

NASZA RADA:  Babeczki możesz podać z sosem waniliowym. Szklankę mleka wymieszaj z 2 łyżkami budyniu waniliowego i łyżką cukru. Wstaw do mikrofalówki i piecz 3 minuty, najlepiej w mocy 500 W. Dokładnie zamieszaj.