Na 15 sztuk

  • 150 g czarnych jagód
  • 250 g mąki
  • skórka starta z pomarańczy
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g posiekanych migdałów
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 g masła
  • 100 ml mleka
  • cukier puder do posypania

1) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, połową migdałów, i szczyptą soli.
2) Jajka zmiksować z cukrem, łyżeczką cukru wanilinowego i masłem. Połączyć z mieszaniną mąki i dodatków. Wlać mleko. Wymieszać. Delikatnie połączyć z umytymi i osączonymi jagodami.
3) Blachę z wgłębieniami lub metalowe foremki do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami. Każdą foremkę napełnić ciastem. Pozostałe migdały i cukier wanilinowy wymieszać. Posypać wierzch każdej babeczki. Piec 35 minut w 180°C. Babeczki wyjąć razem z foremkami. Lekko wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.