SKŁADNIKI NA 12 SZTUK

  • 10 dag orzechów laskowych
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • szklanka maślanki
  • słoik musu jabłkowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżka zmielonych orzeszków pistacjowych
  • czerwone jabłko
  • tłuszcz i mąka do foremek

- Orzechy laskowe drobno posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą, sodą, cynamonem i skórką cytrynową.
- Jajka utrzeć z cukrem. Dodać miękką margarynę, wymieszać. Wlać maślankę, zmiksować. Wsypać mąkę z dodatkami i orzechy laskowe, wymieszać.
- Foremki natłuścić i posypać mąką, masą napełnić foremki. Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C. Na 10 min zostawić w foremkach, wyjąć i ostudzić.
- Mus jabłkowy nałożyć do szprycy, wstrzyknąć do mufinek.
- Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny na gęsty lukier. Posmarować nim mufinki, posypać pistacjami. Ozdobić kawałkami jabłka skropionymi resztą soku z cytryny.