Arbuz: właściwości

Mało osób wie, że arbuz jest w rzeczywistości jagodą. Pierwsza wzmianka o tych owocach sięga XX wieku pne. To wtedy w dokumentach dotyczących plemion Południowej Afryki pojawia się arbuz. Witaminy i ogólne właściwości arbuza były też doceniane w starożytnym Egipcie. Jaki są właściwości arbuza?

Arbuz jest doskonałym źródłem cennych witamin. Ma wiele przydatnych właściwości. Udowodniono pozytywny wpływ stosowania arbuza na funkcjonowanie nerwowego układu sercowo-naczyniowego. Gasi pragnienie i zaspokaja głód, a także normalizuje pracę jelit. Arbuz zawiera witaminy z grupy B, kwas askorbinowy, węglowodany. Zawiera żelazo, magnez, błonnik roślinny.

Owoc zawiera 90% wody i jest doskonałym środkiem moczopędnym. Zawartość pektyny i błonnika poprawia motorykę jelit. Korzystne właściwości arbuza dobrze regulują przepływ procesów biochemicznych w organizmie, pomagają w leczeniu zapalenia stawów i dny moczanowej. W 100 gramach tego owocu znajduję się:

- 37 kcal

- 0,9% białka

- fruktoza 5%

- glukoza 3%

- sacharoza 2%

- do 11% węglowodanów, w postaci mono i disacharydów

Szkodliwymi właściwościami arbuza są azotany, które wypełniają owoce w celu ich wczesnego dojrzewania i intensywnego przyrostu. Ważne jest, aby nauczyć się wybierać właściwy owoc. Żółte włókna wewnątrz, zbyt jasny, czerwony kolor i błyszcząca powierzchnia owocu wskazują, że ma wysoką zawartość azotanów.

Jakie witaminy ma arbuz?

Jakie witaminy ma arbuz i czy arbuz jest zdrowy, nawet w większych ilościach? Skład chemiczny arbuza to obszerna lista cukrów, pektyn, kwasów i substancji organicznych, które mają korzystny wpływ na organizm ludzki. Jeśli chodzi o to, czy arbuz ma witaminy, to jak najbardziej należy potwierdzić, że tak. Witaminy w arbuzie występują w dużych ilościach.

Arbuz zawiera magnez, fosfor, żelazo potasowe, witaminy A, C, B, PP, a także wiele pierwiastków śladowych, w tym jod, selen i cynk. Fruktoza, glukoza i sacharoza stanowią do 13% całkowitej masy, co nadaje mu niezwykle słodki smak. Arbuz ma dość imponujący skład chemiczny pod względem witamin i minerałów, w których znajdują się: witaminy A, B1, B2, B6, B9, C, E, H i PP.

Błonnik pokarmowy zawarty w arbuzie pomaga normalizować metabolizm, fruktoza sprawia, że płód stanowi doskonałą opcję odżywiania osób chorych na cukrzycę. Dobrze znaną właściwością arbuza jest oczyszczanie nerek i wątroby ze względu na silne właściwości moczopędne i żółciopędne.

W sezonie arbuzowym, jeśli stawiasz sobie za cel poprawę zdrowia, możesz bez wysiłku pozbyć się piasku i drobnych kamieni nerkowych. Zastosowanie arbuza obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia organizm. Inne korzystne właściwości arbuza to:

- Miazga zawiera dużą liczbę przeciwutleniaczy (karotenoidy, likopen, kaburbitacyna E), które zapewniają zapobieganie rakowi.

- Aminokwasy w swoim składzie rozszerzają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi i mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

- Witaminy A i C nadają włosom siłę, zwiększają elastyczność skóry, chronią ją przed promieniowaniem ultrafioletowym.

- Połączenie wody i błonnika w owocach zapewnia prawidłowe trawienie i poprawia ruchliwość jelit.

- Beta-karoten pomaga radzić sobie ze stresem psychicznym i jest dobrym lekiem przeciwdepresyjnym.

- Kwas foliowy w arbuzie jest więcej niż w wielu owocach, co czyni go doskonałym narzędziem do wzmocnienia układu krwionośnego.

Nasiona arbuza zawierają kwasy palmitynowy, karboksylowy i linolenowy. Niacyna, która jest częścią nasion, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, a arginina reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i walczy z przedwczesnym starzeniem się skóry.

Ile wody ma arbuz?

Wartości odżywcze arbuza dotyczą nie tylko witamin. Jeśli chodzi o to, co zawiera arbuz, to jego głównym składnikiem jest oczywiście woda.

Arbuz składa się z 92 procentach wody i jest doskonale orzeźwiający w upalny letni dzień. Według badań arbuz pomaga w nawodnieniu organizmu dużo lepiej niż szklanka wody po intensywnym treningu. Ponadto zawiera sole takie jak wapń, magnez, sód i potas, które utrzymują poziom wilgoci w organizmie i zmniejszają prawdopodobieństwo odwodnienia.

W arbuzie i melonie znajduje się wiele łatwo przyswajalnych cukrów (głównie fruktozy w arbuzie i sacharozy w melonie), soli mineralnych (głównie potasu). Kompozycja zawiera kwas askorbinowy, karoten, kwas foliowy, pektyny (poprawia funkcję jelit), a w arbuzie jest również likopen - naturalny przeciwutleniacz. Kiedy wraz z potem tracimy trochę soli wraz z wodą, arbuz doskonale kompensuje utratę obu.

Arbuz: ile ma cukru?

Co jeszcze prócz witamin i wody zawiera arbuz. Wartości odżywcze nie powinny nam przesłonić tego, że arbuz owoc zawiera także dużo cukru. Informacje na temat ilości cukru zawartego w arbuzie są niezbędne dla diabetyków i osób, które chcą schudnąć.

Arbuz jest jednym z najsłodszych owoców. Ilość cukru w arbuzie wynosi od 5 do 10 g na 100 g pulpy (w zależności od odmiany), wartość energetyczna takiej porcji wynosi od 45 kcal. Zawartość cukru w arbuzie zależy głównie od fruktozy, która przeważa nad sacharozą i glukozą. Fruktoza dominuje w arbuzie.

W miąższu owoców cukier może być rzędu 5 g lub 10 g na 100 gramów. Dokładna ilość zależy od rodzaju arbuza. Arbuz w małych porcjach (200–300 g każda), nie zaszkodzi twojemu zdrowiu, ale nieznacznie podniesie poziom cukru we krwi. Jednak jeśli zjesz kilogram arbuza jednocześnie, będzie to już 50-100 g cukru.

W przypadku cukrzycy i otyłości cukier powinien być ograniczony. Tacy ludzie mogą jeść arbuza 150-200 g trzy do czterech razy dziennie, ale jednocześnie muszą ograniczyć spożycie innych produktów węglowodanowych.

Na co dobry jest arbuz?

Zalety arbuza są nieocenione. Duża ilość kwasu foliowego, żelaza, witamin A i C, wapnia, magnezu, sodu i innych pierwiastków śladowych – to wszystko właściwości, jakie ma arbuz. Wartości odżywcze są tutaj jego najważniejszym atutem, jaki ma arbuz. Właściwości odżywcze bezpośrednio determinują zalecania, co do spożywania tego owocu dla osób chorych.

Arbuz jest przydatny dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Wysoka zawartość płynów w arbuzie ma pozytywny wpływ na laktację, zwiększając ilość mleka matki. Osoby cierpiące na niedokrwistość powinny zdecydowanie uwzględnić arbuza w swojej diecie.

Ponieważ ten owoc zawiera żelazo, arbuz jest wskazany dla osób z niedoborem tego pierwiastka. Arbuz usuwa cholesterol z organizmu, więc jest zalecany w przypadku miażdżycy, dny moczanowej, otyłości i zapalenia stawów. Ponadto arbuz chroni skórę i ciało przed promieniowaniem ultrafioletowym, dlatego warto jeść go podczas plażowania.

Niektórym surowo zabrania się używania arbuzów. Nie zaleca się go osobom cierpiącym na kamicę moczową, gruczolaka prostaty, zaburzenia przewodu pokarmowego i zapalenie jelita grubego. Grupa ryzyka obejmuje również osoby z problemami z sercem.

Arbuz: pomysły na przekąski

Arbuz idealnie nadaję się na letnią ucztę. W połączeniu z przepysznym sorbetem, smacznym serem i smakami, zamienia się w przekąskę, którą możesz cieszyć się przez cały rok. Dzięki łatwym do przygotowania przepisom szybko stanie się twoim ulubionym owocem.

Martha Stewart stworzyła prosty, ale przemiły, inspirowany arbuzem parfait, który jest idealny na gorący letni dzień. Połączenie kostek arbuza i sorbetu kokosowego tworzy oszałamiającą mieszankę i jest wyjątkowe w smak.

Składniki:

  • ¼ szklanki płatków kokosowych
  • 2 litry sorbetu kokosowego
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę (1/2 cala) arbuza
  • Drobno starta skórka z limonki, używana do zraszania

Wskazówki: Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz płatki kokosowe w jednej warstwie na obrzeżach blachy do pieczenia około 3 minut. Podziel połowę sorbetu na 6 wysokich szklanek za pomocą miarki do lodów 2 ¼ cala. Każdą z nich pokryj warstwą arbuza, kolejną gałką sorbetu, a następnie kolejną ilością arbuza. Posyp skórką limonki i prażonym kokosem.

Z kolei salsa arbuzowo-brzoskwiniowa i pomidory, to wyjątkowe połączenie arbuza, brzoskwiń, ziół, pomidorów i galaretki z ostrego pieprzu - ta przepyszna receptura Southern Living ucieleśnia, wszystko z czym kojarzy nam się lato: świeże owoce, odrobinę cierpkości i mnóstwo słodyczy.

Składniki:

  • 1/2 szklanki galaretki z ostrym pieprzem
  • 1 łyżka skórki z limonki
  • 1/4 szklanki świeżego soku z limonki
  • 2 szklanki wysianego i pokrojonego w kostkę świeżego arbuza
  • 1 szklanka obranych i pokrojonych w kostkę świeżych brzoskwiń
  • 1/3 szklanki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/3 szklanki posiekanego świeżego szczypiorku
  • 3 szklanki pomidorów dla niemowląt, podzielone na pół
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Udekoruj: świeże gałązki bazylii

Wskazówki: Wymieszaj galaretkę z pieprzem, skórką z limonki i sokiem z limonki w misce. Dodaj arbuza, brzoskwinie, bazylię i szczypiorek. Przypraw połówki pomidorów solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Na wierzchu daj salsę i udekoruj świeżymi gałązkami bazylii.

Z kolei ten aromatyczny przepis How Sweet Eats wymaga mięty, arbuza i lodów.

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki świeżych kawałków arbuza (duże nasiona usunięte, małe białe są w porządku)
  • 12 do 15 świeżych liści mięty, grubo posiekanych
  • 12 uncji soda klubowa lub woda gazowana z wyboru

Lody waniliowe

Wskazówki: W blenderze połącz arbuz, miętę i wodę. Miksuj, aż arbuz się rozpadnie; powinno to zająć tylko około 30 do 60 sekund. Wlej mieszaninę przez sitko o drobnej siatce do dużej miski, szklanki lub miarki, aby usunąć nasiona. Napełnij dwie szklanki lodami waniliowymi i polej sodą arbuzową. Udekoruj dodatkową świeżą miętą.